Romerike Krisesenter inviterte 05.09 til konferansen: Et krisesenter for alle? Erfaringer med integrerte krisesentertilbud for menn og kvinner.
Her finner du lenker til opptak og presentasjoner som ble holdt under konferansen.
Her kan du se opptak fra hele konferansen (lenke).
Bakgrunn for konferansen:
Krisesenterlova fra 2010 slår fast at både menn og kvinner som er utsatt for vold i nære relasjoner har rett til hjelp fra et krisesenter, men at tilbudet skal være fysisk adskilt. Flere rapporter har pekt på at tilbudet til voldsutsatte menn og deres barn har dårligere kvalitet enn tilbudet til voldsutsatte kvinner. Nytt forslag til krisesenterlov ble sendt på høring før sommeren, der tar ikke departementet stilling til om tilbudet fortsatt bør være kjønnsdelt, men ber om innspill på dette.
Romerike Krisesenter IKS har siden 2022 gjennomført forsøksprosjektet «Integrert krisesenter» hvor tilbudet ikke er kjønnsdelt. På konferansen delte vi våre erfaringer fra prosjektet, og hva vi erfarer er viktig for å gi god hjelp til alle voldsutsatte uavhengig av kjønn. I Norge er Romerike Krisesenter per nå det eneste krisesenter som har tillatelse til å jobbe integrert. I andre nordiske land som Danmark og Finland har de imidlertid lang erfaring med denne måten å drive krisesenter på.
Opptak og presentasjoner fra konferansen
Hva vet vi om menn utsatt for vold i nære relasjoner? Omfang, konsekvenser og hjelpesøking v/forsker og forfatter Jørgen Lorentzen. Se opptak og presentasjon.
Erfaringer med felles hjelpetilbud for menn og kvinner
- Erfaringer fra pilotprosjektet integrert krisesenter v/ Renate Iversen, prosjektleder og Hege Normann, ansatt og med i prosjektgruppa, Romerike Krisesenter. Se opptak og presentasjon
- Erfaringer fra Finland med integrert krisesenter v/ forsker Johanna Hietamäki. Se opptak og presentasjon
- Erfaringer fra 36 år med integrert krisesenter v/ forstander Randi Ringaard Christoffersen og Karina Sul Adresen, Udviklingskonsulent ved Svendebjerggaard Krisecenter og botilbud i Danmark. Se opptak og presentasjon
- Erfaring fra et integrert hjelpetilbud for overgrepsutsatte v/ Ingard Tangvik Hvalvik, Faglig veileder ved NOK Oslo – Senter mot incest og seksuelle overgrep. Se opptak
- Spørsmål fra salen og svar fra innledere med Romerike Krisesenter, Svendebjergaard Krisecenter og Nok. Oslo. Se opptak.
Krisesentertilbudet i møte med kjønns- og seksualitetsmangfoldet blant voldsutsatte. Deltakere:
- Ole Nordfjell, fagsjef i Reform – ressurssenter for menn
- Ane Fossum, daglig leder i Krisesentersekretariatet
- Silje Mathisen, rådgiver på Likestillingssenteret
- James Dickson, rådgiver i Skeiv kunnskap, Fri Oslo og Viken
- Ingeborg Fjeldstad, Seniorrådgiver i Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO)
Panelsamtalen ble ledet av Gry Stordahl, rådgiver i dinutvei.no. Se opptak her.
Kjønnsdelt krisesentertilbud og barn på krisesenter. Deltakere:
- Elin Saga Kjørholt, seniorrådgiver hos Barneombudet
- Randi Ringaard Christoffersen, forstander ved Svendebjerggaard Krisecenter
- Sirén Thornæs Koutsimanis, Fagansvarlig sosionom ved Krisesenteret Asker, Bærum & Lier
Panelsamtalen ble ledet av Catharina Borchgrevink, seniorrådgiver i Sekretariatet for konfliktrådene. Se opptak her.
Politikerpanel ledet av Øyvind Brevik, adm. direktør i Samfunnsbedriftene. Se opptak her (kommer). Deltakere:
- Mona Nilsen, Stortingsrepresentant for Ap og medlem av Familie- og Kulturkomiteen.
- Else Marie Rødby, Stortingsrepresentant for Sp og medlem av Justiskomiteen.
- Turid Kristensen, Stortingsrepresentant for Høyre og medlem av Familie- og Kulturkomiteen
- Anette Carnarius Elseth, varaordfører i Lillestrøm for FrP og medlem av representantskapet til Romerike Krisesenter
Målgruppe for konferansen:
Det er relevant å delta for alle som jobber med vold i nære relasjoner, og ønsker å få en bedre forståelse for mangfoldet av voldsutsatte som krisesenteret møter i sitt arbeid. Den er også særlig relevant for de som har ansvaret for krisesentertjenesten i kommunene. Konferansen er finansiert igjennom Justis- og beredksapsdepartementets tilskuddsordning for å forebygge og bekjempe vold i nære relasjoner.
Temaet er særlig aktuelt akkurat nå, i og med at nytt utkast til krisesenterlov er sendt på høring med frist 16. september. Konferansen vil være en arena for å belyse og utforske ulike problemstillinger knyttet til et kjønnsdelt krisesenterilbud, og innholdet vil danne utgangspunktet for Romerike Krisesenter sitt høringssvar.